22 juni 2006

De 7 hoofdzonden: Avaritia (hebzucht)

Deel II van het exposé over de hoofdzonden: Avaritia.


--

Ik wil hèm! Enkele stappen verwijderd van haar doel, met dezelfde overtuiging die ze had wanneer ze in haar favoriete boetiek met haar creditcard in de ene en een minuscuul paar schoenen in de andere hand in het rond draaide en riep: ik wil deze! Ook nu dus, die vastberaden blik, die grijns op haar gezicht die zei: de wereld is niet zo moeilijk te verstaan, mensen zijn zo makkelijk, als je ze doorhebt tenminste; en dat had ze, ze lagen allemaal aan haar gehakte voeten, van waarop zij op het gepeupel neerkeek. Vanavond had ze, zoals altijd, haar doel met dezelfde zorg uitgekozen als ze met die nieuwe manolo’s had gedaan. Oppervlakkig had ze de overvloed aan mogelijkheden gescand, met haar ogen vluchtig met elk exemplaar geflirt, tot er eentje uitstak, door kleur of stijl, een combinatie van wat toevalligheden. Ze moest even passen, een eindje door de winkel wandelen, even met gespeelde onschuld een lach uitlokken, een drankje laten betalen. Uiteindelijk nog even langs de kassa – ’s avonds hoefde zij haar creditkaart niet boven te halen – en dan, recht naar huis en snel uitpakken. Maar de volgende morgen bleken haar veroveringen op de plaats van aankoop toch aantrekkelijker geweest te zijn dan in het zonlicht dat door de panoramische vensters van haar loft binnenscheen. Hun kleur bleek niet exact het blauw dat ze had gehoopt, de hak flatteerde haar enkels niet zo, zijn baard schuurde wat en zonder armani suit leken zijn schouders niet zo breed. Het liefst schopte zij ze zo snel mogelijk van haar voeten en uit haar bed. Ze gingen nu eenmaal wat knellen na een tijdje.

--

Vorige hoofdzonde: Superbia

Coming up: Luxuria

14 juni 2006

De 7 hoofdzonden: Superbia (hoogmoed)

Hier is eindelijk deel I van het exposé over de hoofdzonden: Superbia.

--

Hoogmoed komt voor de val (link)

Ze zette haar zonnebril op, deed een paar speciale handschoenen aan, een kwestie van grip. Ze haalde een rugzak uit de koffer van haar auto en deed ‘m aan; gespen zorgden, eens bevestigd, dat hij niet meer los kon, een kwestie van veiligheid. Terwijl ze hurkte om haar veters te binden, kwestie van haar schoenen niet te verliezen, dacht ze aan hoe lang ze naar deze plek had gezocht, hoe ze deze perfectie had verlangd. De geur, kleur, textuur van de plaats waar ze naar toe was gereden – die morgen was ze al voor zonsopgang vertrokken – beantwoordden precies aan haar hooggespannen verwachtingen. Het zwart van haar auto was, paradoxaal genoeg de enige kleur die de massa aardetinten onderbrak. Zelfs de blauwe lucht leek slechts een rol papier, waardoor het rood van de steen doorschemerde en die uitgerold over de rotsen als geïmproviseerde achtergrond diende voor een scène die in de studio leek opgebouwd. Het enige wat de echtheid bewees, de authenticiteit van de stoffige aarde waarop ze nu neerhurkte, was de uitgestrektheid van het landschap. Vanwaar zij stond, kon ze zo’n regio overzien dat het contrast met de beperkte horizon van de sombere stad waar ze woonde, pijn deed aan haar ogen en tegelijk haar binnenste met spanning vervulde en maakte dat ze niet kon wachten met doen waarvoor ze gekomen was.
Ze sloot haar auto af en liep met opgeheven hoofd naar de rand van de afgrond die ze voor haar doel zo minutieus had uitgekozen. Even keek ze naar beneden, als om te controleren of wat ze rook, de geur van de diepte, of meer een gevoel van leegte, ruimte slechts gevuld met lucht, er werkelijk was. En na een laatste keer, een eerste sinds lang, diep inademen, sprong ze, ogen en armen gespreid, het niets omhelzend en door lucht overspoeld. De rest van de wereld bestond niet meer en zij ging, als een klompje aarde dat nonchalant naar beneden was geworpen, op in de omgeving, de rode aarde verzwolg haar en liet haar ziel vrij, eindelijk.



--

Coming up: Avaritia

08 juni 2006

Exposé over de hoofdzonden: inleiding


zeven posts, zeven zonden, zeven verhalen
Exposé over de hoofdzonden


1. Superbia (hoogmoed)
2. Avaritia (hebzucht)
3. Luxuria (onkuisheid)
4. Invidia (gramschap)
5. Gula (vraatzucht)
6. Ira (toorn)
7. Acedia (traagheid)

We hebben het er hier al eens over de peccati capitali gehad en het zal niet aan uw argusogen ontgaan zijn dat de meeste berichten op Vitium de ondeugden des menschen voor de ogen hebben, of zij ze nu expliciet vernoemen of impliciet laten aanvoelen.
Maar goed, vandaag heeft uw nederige bard een nieuw plan opgevat: een narratief, een kortverhaal ter illustratie van elk van de zeven hoofdzonden apart schrijven. Volg de updates de volgende weken aandachtig voor onderhoudend leesmateriaal over wat u en ik toch zo koesteren: onze tekortkomingen.

Coming up: Superbia

Schrijf je in voor de rss-feed van Vitium en mis geen enkele aflevering.

06 juni 2006

Eloquenzia perduta, eloquenzia ritrovata

"Neem nu relativiteit, van de ene dag op de andere werd massa energie en energie massa, werd zwart wit en wit zwart. Eenvoud had de draairichting van de aarde geïnverteerd"- Hij oreerde alsof zijn leven er van afhing. De woorden schoten hem uit de mond en het schuim stond rond zijn lippen. Hij pauzeerde amper om te ademen. - "Alle zekerheden die we hadden, zijn verdwenen. Wij, arme sukkelaars, achterop gestelde Neanderthalers met een brein dat minstens 1000 jaar achter loopt op de wereld die we zelf hebben gecreëerd en niet in de hand hebben, laat staan begrijpen." Hier hield hij even dramatisch halt. Hij stokte zijn betoog zoals hij zijn Arabische volbloed aan de teugels zou hebben getrokken voordat diens voeten een schattig ogend konijntje zouden hebben vertrappeld. Bij het merken dat zijn toeschouwers de vorige zinnen volledig hadden opgenomen, galoppeerde hij genadeloos verder: "Maar, m'n beste" - en hier gebruikte hij zijn favoriete truc: iemand ergens op de eerste rij aanstaren en -spreken. Hij had altijd gevonden dat dat een zeker schokeffect teweegbracht, ook bij de anderen, die waarschijnlijk vreesden zijn volgend doelwit te worden. - "ja u, u hebt het al lang opgegeven niet waar? U kunnen de oude zekerheden of onzekerheden gestolen worden. U stroomt gewoon mee in de grijze modderstroom die De Maatschappij heet en het enige wat u hoopt is niet bedolven worden door die brij waar u zich zelfgenoegzaam in baadt en waar u uw dorst naar gezapigheid aan laaft.” – Zijn liefde, zijn obsessie voor breedsprakerigheid had hij nooit ontkend. “Laat ik u iets vertellen, liefste” – Ditmaal staarde hij een bevallige blondine aan – “die stroom, wel inerte massa, waar ik het over heb, stroomt helemaal niet, zij wordt voortgetrokken door de atlaskrachten van degenen die u allen voorgaan in de evolutie, diegenen die u een stapje voor zijn, diegenen die een droom hebben en zich met diens last op de schouders een weg tussen het slagveld van desillusies hebben gebaand en daar, op de frontlinie staan, blootgesteld aan het geschut, de wrijving van de tijd die hen tegenwerkt. En wat doet u?! U schiet die pioniers in de rug en u sleurt hen, verdoofd door uw geweeklaag, terug de mediocriteit in. Schaam u en troost u: voor elke soldaat die u uit de voorposten sleept, zal er een nieuwe zijn plaats innemen. En aan zijn voeten zal u uit dankbaarheid vallen wanneer hij uw geliefde warme omgeving, die poel waar u in vertoeft, redt van de ondergang.” Hij snoof een laatste maal luid in, veegde het speeksel van rond zijn mond, nam zijn papieren bij elkaar en trad van het spreekgestoelte af. Het publiek was verbijsterd, woordeloos, verlamd. Hij had zijn doel bereikt en met geheven hoofd verliet hij de zaal.

04 juni 2006

666, de Antichrist en, oh ja, Pinksteren

6 juni 2006 (06/06/2006): De ultieme Dag der Zonde.

Het getal van de duivel, de release van de film The Omen, uw verjaardag? Neen, niet echt. Hypes die ontstaan door misinformatie, halve waarheden en groteske verdraaiingen, ik heb er een hekel aan. Maar mijn dark side werd wel geprikkeld door het mysterie rond dit magische getal uit de duizend, zes zes zes. Dus heb ik besloten mijn bijdrage aan de mensheid te leveren en de verloren gelopen surfer die op dit artikel uitkomt wat wijzer te maken.

What is all the fuss about en ben ik nog op tijd om mijn ziel op e-bay te verkopen of zal de Antichrist of zijn handlanger mij weldra merken met een luguber teken op mijn voorhoofd? U vraagt, wij antwoorden:

Voor Da Vinci Code en Lost trippers

666 is een natuurlijk getal, een palindroom getal en overvloedig getal: het is de som van de kwadraten van de eerste zeven priemgetallen.
De schrijfwijze van 666 in Romeinse cijfers gebruikt elke letter met een waarde onder de 1000 precies één keer en op de volgorde van groot naar klein (D = 500, C = 100, L = 50, X = 10, V = 5, I = 1).
666 is de som van de eerste 36 natuurlijke getallen (1 + 2 + ... + 36 = 666). De som van de getallen op een normaal roulettewiel tellen dus op tot 666.

Voor christenen en historici

Wie Openbaringen van Johannes, ook Apocalyps[1] genaamd, in het Nieuwe Testament er op naleest vindt in hoofdstuk 13, vers 11 tot 18, de betekenis van het getal 666:

[11] Toen zag ik een ander beest. Dit rees op uit de aarde. Het had twee hoorns als een lam, maar het sprak als een draak. [12] Alle macht van het eerste beest oefent het uit voor diens ogen. Het bewerkt dat de aarde en haar bewoners het eerste beest aanbidden, waarvan de doodwond genezen was. [13] Het verricht grote tekenen; het laat zelfs vuur uit de hemel op aarde neerdalen ten aanschouwen van de mensen. [14] Het misleidt de bewoners van de aarde, door de tekenen die het verricht in opdracht van het beest. Het haalt hen ertoe over om een beeld op te richten ter ere van het beest dat door het zwaard werd gewond maar in leven bleef. [15] Hem werd zelfs toegestaan levensadem te geven aan het beeld van het beest, zodat het kon spreken en kon bewerken dat allen die het beeld van het beest niet aanbaden, ter dood werden gebracht. [16] Het maakt dat allen, klein en groot, rijk en arm, vrij en slaaf, een merkteken ontvangen op hun rechterhand of op hun voorhoofd; [17] niemand kan iets kopen of verkopen als hij dat teken, de naam van het beest of het getal van zijn naam, niet draagt. [18] Nu komt het aan op scherpzinnigheid! Wie doorzicht heeft, kan het getal van het beest berekenen. Het duidt een mens aan, en het getal van die mens is 666.

De voetnoot bij dit fragment uit de Willibrordvertaling legt uit:

In de stijl van de apokalyptiek geeft de auteur in de vorm van een soort cryptogram een sleutel ter identificatie van het beest, dat in een bepaalde persoon is belichaamd (het duidt een mens aan). Zowel in het Grieks als in het Hebreeuws doen de letters van het alfabet ook dienst als cijfers (a = 1, b = 2 enz.). Het getal 666 (in een enkel handschrift vindt men het getal 616) is waarschijnlijk ontstaan door optelling van de cijferwaarden van de letters waaruit de bedoelde naam was samengesteld. Van alle voorgestelde oplossingen lijkt de waarschijnlijkste dat het getal 666 de cijferwaarde weergeeft van ‘keizer Nero’ (kaisar Nerôn, in Hebreeuwse letters geschreven qsr nrwn). Het getal 616 kan gebaseerd zijn op de Latijnse vorm Nero (caesar Nero, in Hebreeuwse letters geschreven qsr nrw). Keizer Domitianus werd gevierd als een tweede Nero.

En dan?

Dus, vanuit numerologisch oogpunt ziet 666 er gewoon cool uit en het getal bezit bovendien allerlei leuke eigenschappen die creatieve wiskundigen uren bezighouden op regenachtige namiddagen. En historisch gezien is die 666-mens dus keizer Nero? Die leefde rond 40 n.C. dus dan hebben wij, vandaag de dag, niets meer te vrezen! Of wel?! Nu 6 juni nadert en er dus sprake is van een datum in de vorm van 666, iets wat maar één keer om het millennium voorkomt, beginnen er toch vragen te rijzen. Natuurrampen, terroristen, economische ontwikkelingen zouden allemaal voortekenen zijn voor de komst van een nieuwe drager van het Teken van het Beest, een nieuwe Antichrist. Boe!

Spoedt u zich als de bliksem naar het doopfont of blijft u rustig zitten en geeft u zich over aan uw favoriete zonde(n)? Aan u de keuze, nu bent u ten minste geïnformeerd.

Post Scriptum: vandaag, twee dagen eerder dan de zogenaamde komst van de Antichrist, is het Pinksteren. Vandaag wordt herdacht hoe de apostelen door de Heilige Geest, u weet wel naast de Vader en de Zoon het derde deel van eenzelfde Triniteit, werden vervuld van kracht om de Heilige Boodschap overal en in alle talen te gaan verspreiden. Of zoiets. Dit louter om de ironie aan te duiden die ik in de proximiteit van deze twee symbolische data meen te herkennen.

Bronnen

home.wanadoo.nl/henryv/666.htm: 666 is coming
nl.wikipedia.org/wiki/666_%28getal%29: Wikipedia - het getal 666

nl.wikipedia.org/wiki/Apocalyps: Wikipedia - Apocalyps

www.bijbel.net: Willibrordbijbel - Apoc 13, v11-18
www.etymonline.com



[1] Een apocalyps is een openbaring van verborgen dingen door God aan een gekozen profeet. Het woord komt van het Grieks apo (weg van) + kaliptein (bedekken, verbergen). Deze benaming voor de Openbaring van Johannes werd door F. Lücke (1832) geïntroduceerd.